Pages

adam in adamaya dayus !

HOHO
maka ramailah perempuan2 marah kat aq buat statement begini..
huwhuw..

tp nak buat camne, memang btol kan.. ade ke patut bini nye da terang2 buat prkara munkar dibiarin aja begitu. aish3...
td terjumpa seorang yang tak puas hati dengan cite nh kat forum web ape tadi eik..
waaa siap bg dalil lagi hujah dy. and aq pon sokong ! huhu..
ini antara dalil2 nya..wAllahu'alam..

1.Rasulullah SAW berkata : " Tiga yang tidak memasuki syurga sampai bila-bila iaiatu Si DAYUS, si wanita yang menyerupai lelaki dan orang yang ketagih arak" lalu sahabat berkata : Wahai Rasulullah, kami telah faham erti orang yang ketagih arak, tetapi apakah itu DAYUS? , berkata nabi : "IAITU ORANG YANG TIDAK MEMPERDULIKAN SIAPA YANG MASUK BERTEMU DENGAN AHLINYA (ISTERI DAN ANAK-ANAKNYA) - ( Riwayat At-Tabrani )

2. Seolah-olah takrif dayus itu membawa erti kehinaan (kepada si lelaki) sehingga apabila ia melihat kemungkaran (dilakukan) oleh isteri dan ahli keluarganya ia tidak mengubahnya" ( Faidhul Qadir, 3/327 )



saje je nak bgtau...tapi bagus jugak cite ni ade sebab peringatan untuk lelaki di luar sane...

jgn jadi seperti adam okay?

dalam cite ni berlakon untuk raih emosi penonton boleh la..
tapi hakikat dunia sebenar ..
naudzubillah lah jika itu sebuah realiti..

so, fikir2kanlah and slmt beramal..
^_^



p/s: ini hanya pendapat peribadi.. sesungguhnyer Allah lebih mengetahui ^_^

1 comment:

kyrios angel said...

kalau sume laki macam adam tu..bek dok umah memasak je lah..sayangkan kat isteri tinggal-tinggalkan
sayangkan anak tangan-tangankan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...