Pages

Tak Boleh Tudung Bersanggul??





copy direct fromdrcinta

read it okay and renungkan..
Allah lebih mengetahui


Salam to all readers~ =)  Uolls mesti tahu kan pasal trend tudung terkini, kalau tak tahu, layan gambar kat atas ni okey =) Ala, tudung yang sanggul2 ni, kan trend sekarang ni, adakah uolls tahu di sebalik fesyen tudung sanggul ini? owh tak tahu? kalau tak tahu baek baca jap kat bawah ni sebagai peringatan bersama taw, mungkin ada di antara kita yang tak tahu kan? =)





It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.




I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.




Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:







Quote:: “ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.





Rasulullah s.a.w bersabda:








Quote:: “dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”
–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-



I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je. Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.




cam gini haa, nak pakai tudung okey, baru cun melecun =) 


pakai sanggul tinggi macam menunjuk kan? tiada kesederhanaan disitu..


                                                               Allah Lebih Mengetahui..



13 comments:

reen_sofee said...

dah lame tunggu org post pasal benda neh sebenanye!
sebab penah dgr pasal hukum sanggul tinggi neh tapi tak sure btol tak!
thanks berkongsi!
really appreciate it!
^^

Azza J said...

org arab kat cni..
berlambak dressing cmni..
pelik jugak..
sbb patutnye..
dorg lagi tau..
huhu

bukaminda said...

salam ziarah...,,
br baca kat dr.cinta punye blog td..
mmg betul sbb kita pakai tudung tp memperlihatkan sanggul yg tinggi semata2 untuk menunjukkan yg rambut kita pnjg or ap2 la...hakikatnya x boleh.........,, :)

Amirah Najihah said...

eh hey saudara naqib..sy copy entry ini masuk dlm blog sy..

buleh?hehehe..dah copy dah pun..

credit to you~

mohamednaqibmohamedsaad said...

boleh :)

bolabola said...

gudgud. =)

♥suterakasih♥ said...

lamanya dh tggu org post bnda ni..mmg penah dgr hukum psl ni..tp xbrp nk sure..thanks a lot..

Yuni Aisyah said...

xleh eik.??tp kte pkai tudung xde sangul jd leh la..??;D

Mr aQib said...

kite? slh ttbahasa tuh. sy ta pkai. hahaha :D

diLa (: said...

pernah jugakk bc pasal entry paky tdung bersanggul kat 1 blog akaq niyy, ngee~ mmg t'sentap bc sbb dlu suke sanggul tggi2 niyy, skrg da x wt lepas sa tw, alhamdulillah~ yelar, owg laky kan x ley tw keadaan rmbot owg pompuan, so kalau sggul tggi2 tuu sah2 la rmbot pompuan tuu pnjg (cm ne nak sggul kalau rmbot pndekk kan?), cm tuu la lebey kurgg, whee~

^pnjg pulakk membebel, hehe

edora said...

edOra: hmm...klu rambut xleh tgi2 cz nnt laki thu kan pnjang or pndek rambut pompun tuh..tp klu sgul palsu pon xbuley ea????????

edora said...

klu itu rambut..klu pkai sgul plsu..pon xbuley ea??

.:naqib saad:. said...

ustaz sy kata haram. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...