Pages

secebis rasa di IPDA

assalamualaikum sume !
hoho lame sungguh den tak menghupdate this blog coz kebuzyan melanda
IPDA

alhamdulillah hampir 2 minggu aku sudah berada di bumi "darul aman" ni
awal2 masuk taklah rase aman..
coz rasa macam waktu begitu padat 
time orentasi fuhhhh.. amat  mencapekkan..
nak rehat takleh,tido 2 jam je, nak mandi pon skali je sehari..
i think this picture sudah cukup menggambarkan betapa "BESTNYER" orentasi.. haha harap2 model dalam gamba ni tak bace la blog aku... hehe. pinjam muka sat noo. :D

huwaaaa.. sabo jela.. 
itulah dugaan yang terpaksa aku tempuh..  
(tidak sehebat cabaran cikgu2 yang mengajar di pedalaman and i hope i will be teaching at there. insyaAllah)

tapi tu semua dulu.. sekarang dah takde dah orentasi. huhu..
best betoi naa duk sini..
macam2 ada..
huhu
alhamdulillah semakin hari semakin selesa aku kat sini..
situasi berada di IPG ni amat berbeza daripada yang aku fikirkan..
setiap orang kat sini semua saling hormat..
sooo nicee !
( bakal cikgu lah katekan. huhu )

semua friendly, insyaAllah baik2 belaka semuanya.
huhu..
terkezut jugak.. batch baru ni boleh dikatakan separuh dari sabah dan sarawak..
1malaysia kot. huhu..
tapi tula.. kebanyakan mereka non muslim..
perlu dijaga sikit sentiviti. takleh la cakap suka hati aku ja..
tapi bile pikir balek.. lau ramai bakal guru yang non muslim ni.. camna ank bngsa kita yang islam2 nih?
cikgu2 yang non muslim mustahil lah kan diorang nak terapkan nilai keislaman dalam pengajaran..
melentur bulu biarlah dari rebungnya.. kita perlu melentur anak bgsa kita ni dengan nilai2 keislaman..
kerna apa?
takut makin ramai anak bgsa islam kita nanti yang didedahkan dengan ajaran yang tidk sepatutnya mereka belajar..naudzubillah~
 (alamak serius nye aku bebel..hee.. pikirkanlah.. ape pendapat anda?)

oke, 
kisah aku disini..
alhamdulillah aku satu bilik dengan bakal ustaz..
orang penang but not "anak mami". haha

satu kelas dengan kawan yang pelbagai negeri..
 eric(sabah) eddie(sabah) hairin (nogori)
atas: irfan(melaka) tengah: naqib(johor) bawah: amirul ( kelate)

budak kedah je takde dalam kelas aku,
kelantan ade, perak ade, melaka ade, nogori ade,
and Johor pon ade. huhu
skrg aku ngh blaja kecek kelate, bebual bhsa utara, and soo onn.. jawe je takde.. haha

setakat ni 1st impression aku tentang kawan2 sekelas ni.. 
alhamdulillah..
wow !
i feeel goood !
huhu..
semua positive je. takde lagi yang negetive..
yang pompuan pon oke2 ja.. sorang ustajah kat kelas aku brtdung labuh. gud2. sjuk mataku memandang~

5 orang yang non muslim dari sabah dan sarawak
agama kristian kot yang 5 orang ni rasenyer..

soal agama kat sini..
aku hormati lah pegangan mereka..
but..
aku berharap, Semoga mereka mendapat taufiq dan hidayah dari Allah untuk menerima nur islam.. 
agama yang benar..insyaAllah.. amiin..


hmm,, kat sini..
yang buat aku suke gilak..
alhamdulillah~
setiap hari ade je program kuliah agama.. kuliah subuh..dll
best2.. boleh la aku mendalami ilmu agama.. maklumlah ilmu agama aku cetek banget dong..
jadinya, aku perlu terus belajar.. walaupun gue enggak ajarin subjek agama tapi dalam mendidik pelajar kita perlu tahu dong pendekatan secara didikan agama..

cume masjid jela agak jauh dari asrama..
(nafsu: ala jauhnyer. takyah pegilah..)
(iman: lagi jauh lagi banyak noo pahala kita dapat.insyaAllah)

jenuh jugak nak jalan kaki.. tapi insyaAllah selagi ada kekuatan ni.. kaki ku akan gagah melangkah ke rumah Allah..amiin
(makin kurus lagi la aku kat sini siang malam jalan kaki. huhu)

nak bwak motor.. Sem 3 baru boleh.. 
huwaa..

stakat ni jela dulu coretanku di Institut Pendidikan Guru Darul Aman..
penat taip..

 haha. tulisan aku masih buruk.:D

akhir kata.. 
always face your life with smile..
Allah lebih mengetahui yang terbaik buat kita..kadang2 kita duka, kadang kita suka..
cabaran dan dugaan yang berlaku semalam, itulah yang selalunya terbaik buat kita ambil sebagai pengajaran untuk menghadapi hari esok
^_^

PESANAN KHIDMAT MASYARAKAT.. haha





5 comments:

@ien_R@z said...

bagus la dekatkan diri dengan majlis2 agama.. insya Allah.. berkat anak murid nanti.. ^__^

once berada di IPG.. we akn dibentuk menjadi seorg guru.. banyak benda nak kena jaga.. once org tahu kita nie cikgu.. they put high expectation on us.. takleh ckp benda merapu.. bahasa kena jaga.. dan mcm2 lagi lah.. hehe. wah, talk based experience nieh.. hihihi

erk.. panjang lak membebel.. hehe.. sowie ye..

btw.. all the best and gOOd Luck ya dik! hehe ^__^

mohamednaqib said...

cikgu aien:
hoho.. insyaAllah :)

tq cg kerna bebelan yg bagus tu. hehehe. laen kali bebel lah lagi. huhu..
tp jap.. ade bhse agk mrapu tak kt post nih? hehe..

btw. good luck too kak ! haha ^_~

Fieyda said...

fewits fewits , best noooo ;D

suhaisweet said...

Dropping here..Very nice friend..My special for u.. Check it Out!

Yuni Aisyah said...

wah!!seronoknya dia..bgus2..hehe..blj rerajin eik..=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...