Pages

"Renungan daripada kucing"


comel kan kucing ni? hihi

saya dan anda, jom renungkan iktibar dari kisah si kucing ni 
^_^

Telah datang seorang ahli sufi di hadapan rumah seorang lelaki. Ahli sufi itu terkejut apabila mendapati lelaki itu sedang memukul seekor kucing. Ahli sufi bertanya kepada lelaki tersebut "kenapa kamu pukul kucing yg lemah ini??"


Jawab lelaki tersebut "aku telah menjumpainya di sebuah lorong ketika ia dalam keadaan yg tersangat lemah dan kesejukan, kemudian aku mengambilnya dan memberinya makanan serta minuman. Aku pelihara sehingga ia benar-benar sihat, tetapi apabila sihat, ia membuang najis di merata tempat di rumahku"
Kemudian berkatalah ahli sufi "Anggaplah ini sebenarnya peringatan dari Allah kepada kita. Dia telah memelihara kita sejak dari kecil yang tersangat lemah dan dhaif, lalu Allah beri kita makan , pakaian dan segala-galanya tetapi setelah begitu banyak kebaikan dan nikmat Allah yg kita kecapi, kita derhaka kepadaNYA. Lihatlah betapa baiknya dan rahmatnya Allah, walaupun kita derhaka kepadaNYA, Dia masih belum menyiksa atau memukul kita dengan azabNYA."Allah always gave everything to us. but we ?


Kemudian beredarlah ahli sufi dan beristighfarlah lelaki tersebut kerana mengenangkan dosa-dosanya terhadap Allah. Jika ia lambat diperingatkan oleh ahli sufi itu, sudah tentu dipertanggungjawabkan atas kesalahannya di mahkamah Allah kelak kerana percubaan mendera kucingnya. 
Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosa hambaMu ini..

5 comments:

Nuyu Yusof said...

sangat suka kucing..hehe :)

.:: dieylah :: said...

cute nyaa.....hehehe..suke3.. ^^

incik said...

nice story..perkongsian yang baik..penuh hikmah tersirat..=)

MissAinia said...

eee kucing?
ainia takutttttt ,

alFarafisyah said...

Subhanallah, tek pernah terfikir hikmah yg sebegini besar...jazakallah atas peringatannya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...