Pages

Dunia Memerlukan Senyumanmu


Tersenyumlah wahai hati
Mengapa terus menerus larut dalam tangisan?
Tangismu itu hanya akan membuat hatimu tercabik-cabik dan murung.

Tersenyumlah wahai hati
Cukuplah kau berasa pilu!
Sudah
Cukup sudah sedihmu
Tiada guna kau tangisi pada perkara yang sudah terjadi

Cuba lihatlah matamu yang membengkak!
Cuba lihatlah hatimu yang sesak!
Tak kesian kah?
Tak kesiankah pada matamu yang indah itu?
Tak kesiankah pada hati yang bening itu?

Dunia memerlukan senyumanmu
Bukan tangismu!
Tersenyumlah wahai hati
Tersenyumlah wahai penduka
Sambutlah kembali harimu dengan senyum manismu
Dengan senyum ceriamu

Mana senyummu?
Ayuh, tersenyumlah agar dunia pun tersenyum untukmu!

Perkara yang membuatkan hatimu sakit
Tiada guna disesali
Tiada guna ditangisi
Tataplah masa depan
Bukan masa lalu
Positifkan dirimu

Sekalipun engkau rasa seolah tidak mampu tersenyum
Tersenyumlah !
Kerna Allah masih melimpahkan nikmat yang tidak terkira kepadamu
Dampingilah Allah agar engkau terus kuat tersenyum.

Sebenarnya,
Allah sayang padamu
dan bumi juga rindu pada senyuman manismu
Tersenyumlah :)


Khas untuk insan - insan yang sedang sedih, bukan apa, tadi check video Tersenyumlah Wahai Hati Yang Bersedih di youtube. Alhamdulillah tak sangka ramai juga viewer, dalam 140,000+-. ramai kot orang - orang tengah down yang layan video tu. :D

Menangis tak salah pun, yang salahnya ialah menyalahkan takdir dan bersangka buruk pada Allah. Yakinlah, Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Apapun, semoga kita cukup cubaan dan dugaan untuk menjadikan kita kuat menghadapi cabaran. Think positive okeh. moga Allah redha :)


"Perjalanan kita ni jauh lagi, jauuuuh sangat. Kalau kita terjatuh dalam perjalanan tu pastu tak nak bangkit kembali memang tak kemana lah kita. So, kalau jatuh, bangkitlah !, jatuh tu pun bukan selalu , kadang - kadang je ^^",pesan danbo kepada anaknya. hihi.


5 comments:

Sidratul Muntaha said...

Seperti merasakan entri ini untuk hati.

Manusia yg sedang 'terluka'.

Senyum.

Syafiqah Othman said...

senyuman merawat duka. :) hehe...

nor hana said...

sejak jumpa blog ni,sy rasa mcm jumpa emas..
wah! mmg kene betul dgn diri ni..
bila sy sedih mmg blog ni sy akan baca utk bkr blik semagat.. mcm ada penawar je..

btw thanks atas perkongsian n kata2 yg indah ni.. =D

umairah safiyyah said...

nice one
:')

asked said...

dude ..gua nk copy ayat last tu boleh tak??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...